Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

mandag den 27. maj 2013

Skøn dip med butterbeans, krydderurter & citron


Urtekram har beriget med med lidt af deres skønne produkter. Faktisk nogle produkter jeg ikke har såå stort kendskab til en endnu. Jeg kan lige så godt indrømme først som sidst at jeg altså var et kræsent barn og til dels stadig er det! Jeg er dog blevet temmelig modig og mit faste indre mantra er "Det er ikke nødvendigvis råvaren jeg ikke kan lide, men tilberedningen". Ofte oplever jeg at hvis jeg ikke er vild med en råvarer tilberedt på en måde, kan den faktisk være rigtig skøn på en anden måde.

Jeg har modtaget forskellige bønner/linser både i tørret i pose og udblødte på dåse. Jeg ved at der er delte meninger om specielt kikærter på dåse vs. tørrede, men det har jeg ikke kompetencer til at udtale mig om endnu. Butterbeans'ne fungere ihvertfald rigtig :) og så er det altså nemt!

Som min arbejdsrutine ser ud lige nu sætter jeg vældig stor pris på "convenience" og nemt, hurtigt og rigtig godt er nøgleordene for mig i en travl hverdag. Vi bor i en flyttekasse og når jeg først er hjemme ved 17.30 tiden går aftenen rigtig hurtigt. Nogle dage har vi haft overskud til at planlægge et godt stykke forud men vi andre dage dage vi det lidt som det kommer. Jeg ved ihvertfald med mig selv at jeg  nok ikke lige vil få sat bønner i blød sådan som tingene ser ud lige nu.

For mig har bønner altid været forbundet med lidt tør og trist mad, men igen, tilberedt anderledes er de helt fantastiske! De har et højt indhold af både protein samt fiber og mætter derfor godt.
Nu sommeren rigtig har visit sig fra sin pæne side valgte vi at grille i går og jeg lavede derfor en hurtig og lækker dip af min dåse butterbeans. De har i sig selv en mild og cremet smag der nemt tager imod smag fra f.eks. krydderurter.


Dip med butterbeans, krydderurter & citron
1 dåse butterbeans
1 håndfuld persille
1 håndfuld purløg
1/2 håndfuld basilikum
1/2 håndfuld citronmelisse
1-2 fed hvidløg
saften af 1lille citron
2 spsk olivenolie
2-3 spsk creme fraich, skyr, yoghurt mm.
salt, peber

1. Hæld bønnerne i en sigte, skyl dem og lad dem dryppe lidt af.
2. Skyl krydderurterne og blend dem sammen med bønnerne og de resterende ingredienser. Smag til :) Dippen kan se lidt tynd ud, men den sætter lidt sig efter 1/2 time på køl.

Note: Dippen er meget sommer og frisk. Den går rigtig godt sammen græske kebabspyd, grillede pølser, tomatsalat, i en pasta/kartoffelsalatsalat, til nybagt brød og sikker også til ovnkartofler. Brug gerne de krydderurter du lige har.

Jeg har ihvertfald fået mere mod på de frelste bønner, linser og kikærter nu. Jeg skal vist også lige have købt lidt butterbeans til mit nye viktualie rum! De er også lækre at hakke groft, marinere og smide i en salat.

tirsdag den 21. maj 2013

Kringle med marcipan,chokolade og rosiner

Min far er helt tosset med kringle og sådan en omgang holder ikke ret længer her på gården (har jeg erfaret). Jeg har faktisk aldrig bagt kringle før, da det egentlig aldrig har sagt mig ret meget. Jeg tror faktisk aldrig jeg har mødt en bagerkringle jeg har brudt mig om. Men men men, nu mine søde forældre har givet os husly i en månedtid, tænkte jeg at jeg selvfølgelig må yde en rigtig god kagebageservice. Også selvom det er en kage jeg ikke selv VAR så begejstret for. Nu er jeg 100% kringlefan! Jeg putter selvfølgelig også ekstra snask i ;) Jeg nåede faktisk slet ikke at få taget billede af den første portion jeg bagte, så jeg blev selvfølgelig nødt til at bage en omgang mere.


Kringle med marcipan, chokolade og rosiner
1 dl lunt vand
50 g gær
1 1/2 dl yoghurt (pære-banan kan fint bruges ;))
2,5 spsk sukker
1 tsk groft salt
3 æg
200 g smør
2-3 tsk kardemomme
450-500 g mel

1. Rør gæren ud i det lune vand og tilsæt yoghurt, sukker, salt og æg under omrøring.
2. Smelt smøret og lad det køle af til det er lillefingervarmt.
3. Rør kardemommen i og derefter mel lidt efter lidt. Det er ikke sikkert det er nødvendigt at bruge det hele.
4. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
5. Slå dejen ned og del den i 4 lige store dele. Form hver enkelt dejklump til en aflang pølse og rul dem ud til aflange rektangler.

Fyld
200 g marcipan, revet
200 g blødt smør
150 g sukker
50 g mørk muscovadosukker
4 store håndfulde rosine
4 store håndfulde mørk chokolade, grofthakket
1 æg, sammenpisket
hakkede hasselnødder
sukker

1. Rør marcipan, smør, sukker og muscovadosukker rigtig godt sammen.
2. Smør fyldet ud på de 4 rektangler 2-3 cm fra alle kanter. Drys chokolade samt rosiner ud over.
3. fold 3-4 cm af de korte ender ind over fyldet og pres dem godt flade. Fold herefter den lange led 2/3 dele ind over fyldet først med den ene side og herefter med den anden.
4. Tryk kringlen let flad, vend dem med samlingerne ned ad på en bageplade med bagepapir. De 4 kringler kan ligge side om side på den lange side af bagepladen. Lad dem efterhæve tildækket i 1/2time.
5. Pensel stængerne med æg, drys med hasselnødder og herefter sukker.
6. Bages ved 200 grader i ca. 15-16 min.

Note: Jeg er godt nok overrasket over hvor godt hjemmebagt kringle smager! Og så kan den jo varieres alt efter hvad du har liggende. Jeg tænker tranebær, fintrevet appelsin/citron skal, nougat, rabarber, marmelade, nougat, æbler mm.
Jeg er også sikker på at kommende gæster vil sætte pris på hvis du har sådan en rar sag i fryseren du lige kan servere for dem :)

tirsdag den 14. maj 2013

Jordbærkage med hyldeblomstcreme

I søndags var det mors dag, men midt i flyttestress og rod må jeg indrømme at jeg ikke fik købt noget til min søde mor. Tilgengæld havde jeg en masse lækre ting på lager, så jeg bagte en af hendes yndlingskager. I sommers bagte jeg den helt almindelige version, men denne gang fik den lige et mildt twist af hyldeblomst. Da der ikke er sæson for hyldeblomst lige nu, blev det med en koncentreret saft jeg havde stående.


Jordbærkage med hyldeblomstcreme

Mazarinbund
250 g marcipan
250 g sukker
250 g blødt smør
3 store æg
65 g mel
100 g mørk chokolade 70%

1. Sukker og marcipan æltes sammen og det bløde smør æltes derefter i lidt efter lidt
2. Pisk æggene i et ad gangen.
3. Vend mel i dejen.
4. Smør en tærteform på 28x21x2,5, gerne med løs bund. Jeg brugte sprayfedtstof.
5. bag kagen ved 175 grader i 25-30 min til kagen føles let fast og er lysebrun.tjek evt. med en kødnål eller træspyd. Lad kagen køle helt af.
6. Smelt chokoladen og fordel den på kagen. Lad det størkne.

Note: Denne del af kagen med fordel laves dagen før og opbevares i tætsluttende bøtte på køl. Det får den en rigtig lækker konsistens af.

Flødecreme med hyldeblomst
4 dl mælk
Kornene af 1/2 vaniljestang + stang
3 store æg
35 g majsstivelse
50 g sukker
fintrevet skal af 1/2-1 citron
1 dl hyldeblomst saft (ikke light! jeg brugte Grønne Gården 1:4)
2 dl piskefløde

500 g friske jordbær

1. Bring langsomt mælk, vaniljekorn og vaniljestang i kog.
2. Pisk æg, citronskal og sukker skummende i 3-4 min og rør majsstivelse i.
3. Når mælken lige har nået kogepunktet fiskes vaniljestangen op. Hæld mælken i æggemassen i en meget tynd stråle imens der stadig piskes. 
4. Hæld den lune creme tilbage i gryden og varm det op til kogepunktet under konstant omrøring. rør hyldeblomstsaft i.
5.  Lad cremen simre 1 min under kraftig omrøring. Hæld cremen i en skål og dæk cremens overflade med husholdningsfilm og lad det gå op ad skålens indersider. Lad køle helt af inden brug.
6. Pisk fløden til skum og vend det sammen med cremen.
7. Sprøjt flødecremen ud på mazarinbunden og pynt med friske jordbær. Smelt evt. lidt ribsgele og pensel de fine jordbær.

Det er en okay nem kage at smide sammen og har du ikke lige overskuddet til at koge en creme fra bunden, så er der nok ingen der opdager en pulvercreme, hvor 1 dl af mælken skiftes ud med hyldeblomstsaft. Og masse af vaniljekorn!



lørdag den 11. maj 2013

Så er vi næsten i mål!

Billederne er godt nok blevet en uge gamle, men da jeg er begravet i flyttekasser har jeg ikke lige fået taget mig sammen til at få lagt billederne op. Det er faktisk stadig ret surrealistisk at vi snart (6. juni) bliver husejere til et lille nyt hus.

3. Maj 2013

Udenfor er der ikke så meget der har ændret sig. Selve grunden ser lidt pænere ud, da håndværkerne har kørt byggeaffald og de midlertidige nedløbsrør er blever erstattet af en mere permanent model.

Sørme om vi ikke også har fået sat spots op ved hoveddøren

 Sådan ser bryggerset ud nu :)

Jeg har dog hørt rygter om at der er sat vask i!

Og her er mit køkken :) Der mangler godt nok lidt hist og her men nu begynder det bestemt at ligne noget. Køleskab, fryseskab og ovn bliver monteret til venstre. Både køle- og fryseskab bliver integreret.

Det er efterhånden længe siden at vi valgte bordplade, hvilket var rigtig svært. Jeg ville selvfølgelig gerne have haft en lækker granitplade, men det var pengende slet ikke til. Jeg tror dog at vi bliver rigtig glade for vores valg alligevel. Vi valgte at få ekstra længde på samt at få dybden reduceret lidt, så pladen flugter med lågerne.

Køkkenvasken er også er ekstrakøb og vi valgte at få den undersænket.

Vores kogesektion med induktion er også blevet monteret


Pladserne til køl, frys og ovn. Det ene børneværelse ses til højre :)

De rare håndværkere har også monteret vores spots i køkkenet

Udsigten fra køkkenet. Udgang til venstre til haven, derefter er dørene ind til stuen, ligefrem er soveværelset og tl højre er først kontoret og derefter "viktualierummet" og til sidst bryggers.

 Potedyret Pixi skal nok komme til at trives i det nye hus :)

Mit "viktualierum" hvor mit lager kommer til at være ;)

primadonna!

Det lille badeværelse

 Stuen ser stadig noget rodet og mørk ud, da gulvet først bliver lavet som det aller sidste. Der skal være trægulv.

 Soveværelset har fået monteret skabe og afventer gulvtæppe.

Brusekabinen i det store badeværelse, der ligger i forbindelse med soveværelset

Der er også blevet sat inventar op. Bordpladen er magen til den i køkkenet, det lille badeværelse og bryggers.

 Og så spottede jeg lige vores første edderkop ;)

Nu er der ikke længe til indflytning!

fredag den 10. maj 2013

Sommerlig blomkålssalat med tomater, broccoli og krydderurter

I dag flyttede vi de sidste ting ud af lejligheden! Vi har kun lige en kasse med rengøringsartikler til at stå til det aller sidste rengøring, men ellers er døren så småt ved at være lukket til den periode i vores liv. Vi glæder os selvfølgelig ustyrligt meget til at huset er indflytningsklart her 6. Juni, men samtidig er det også lidt vemodigt at sige farvel til den lejlighed vi har boet i de sidste 5 1/2 år og været utrolig glade for.
Nu bliver vi "rigtig" voksne og skal til at finde ud af alt det der følge med når man er ny husejer! 
De næste tre ugers tid bor vi hos mine forældre på gården og så skal vi selvfølgelig også have lidt spændende at spise engang imellem :)

Salatens hovedelementer har jeg lånt hos Sabina, der altid kan ryste en spændende salat ud af ærmet!

Blomkålssalat med tomater, broccoli og krydderurter (4-5 pers.)
1 blomkål
1/2 broccoli
3-4 store håndfulde friske krydderurter
6 spsk olivenolie
1 tsk flydende honning
saften af 1 citron
salt, peber
grofthakkede saltmandler, saltede græskarkerner osv.
revet parmesan

1. Skær buketterne af blomkål samt broccoli og riv dem groft. Jeg smed den i foodprocessoren. Rør det lidt sammen og fordel det i et fad.
2. Hak krydderurterne groft. Igen brugte jeg foodprocessoren. Af krydderurter brugte jeg persille, basilikum, purløg og lidt citronmelisse. Fordel halvdelen over fadet.
3. Skær tomaterne i halve og fordel dem over fadet og fordel herefter de sidste krydderurter herover.
4. Rør citronsaft med honning og olie. Fordel det over salaten.
5. Krydder med salt, peber og riv parmesan over. Jeg serverede grofthakkede saltmandler on the side.

Note: Jeg er hverken fan af blomkål eller broccoli normalt, men det er en rigtig frisk og smagfuld måde at servere grøntsagerne på. Den faldt i rigtig god jord hos alle og skal bestemt laves mange gange hen over sommeren.